Controllare sos fìgios cun sa geolocalizatzione

Controllare sos fìgios cun sa geolocalizatzione

–  de Salvatore Serra –

Su traballu terminològicu est fundamentale in sa polìtica linguìstica de sas limbas minorizadas, ca servit a bìnchere sa diglossia.

Operende in custu setore, tocat a cunfrontare sa limba interessada cun sas àteras limbas.

Inoghe, a ghisa de mustra, bos propòngio unas cantas frases in catalanu dae su giassu https://www.vilaweb.cat/noticies/geolocalitzar-fills-aplicacions/  cun sa tradutzione in sardu.

 

………………………………………………..

Les noves tecnologies han capgirat la nostra vida quotidiana i ens han portat situacions que abans tan sols existien en la ciència-ficció.

  • Sas tecnologias noas ant bulugiadu sa vida nostra de cada die e nos ant batidu situatziones chi in antis esistiant sceti in sa fantasièntzia

Ara fa uns anys Netflix va explorar amb malícia on ens podria menar un mal ús de la tecnologia a la sèrie Black Mirror, que en la quarta temporada va abordar l’hipercontrol parental amb la història d’una mare que implantava un xip a la filla per saber on era en tot moment i censurar tot allò que podia impressionar-la.

  • Unos cantos annos a como Netflix at esploradu cun malinnidade a ue nos diat pòdere giùghere un’impreu malu de sa tecnologia in sa sèrie Black Mirror, chi in sa de bator istajones at afrontadu s’ipercontrollu parentale  cun su contu de una mama chi implantaiat unu chip a sa fìgia pro ischire in ue fiat in cada mamentu e tzensurare totu su chi la podiat impressionare.

La història va impactar i va obrir un debat a la xarxa sobre els límits que cal posar a les eines que ens ofereix la tecnologia, encara que sigui per a garantir la seguretat del menor, i les conseqüències per al seu desenvolupament de créixer en una bombolla de seguretat.

  • S’istòria at tentu un’impatu e at abertu unu dibàtidu in sa retza subra de sas làcanas chi tocat a pònnere a sas ainas chi nos oferit sa tecnologia, mancari siat pro garantire sa seguresa de su minore de edade, e de sas cunseguèntzias, pro s’isvilupu suo, de su de crèschere in una bollonca de seguresa

Gairebé tots els adolescents de casa nostra tenen un telèfon mòbil, i molts pre-adolescents també. La seguretat digital dels fills és una preocupació habitual entre els pares, que pateixen per l’ús que en poden fer

  • Belle totu sos adolescentes in domo nostra tenent unu telèfonu mòbile, e gasi etotu medas preadolescentes. Sa seguresa digitale de sos figios est unu pensamentu fitianu de babbos e mamas, chi sufrint pro s’impreu chi nde podent fàghere

Sabedors d’aquesta situació, Google i Apple ofereixen aplicacions de control parental que, entre més funcions, permeten de saber en temps real i sobre un mapa on és la criatura.

  • Connoschende custa situatzione, Google e Apple oferint aplicatziones de controllu parentale chi, in mesu de sas funtziones issoro,  permitint de ischire in tempus reale e subra de una mapa in ue est sa criadura.

Més enllà de les aplicacions específiques per a pares, fins i tot WhatsApp ofereix de compartir la ubicació en directe…

  • In prus de sas aplicatziones ispetzìficas pro babbos e mamas, finas WhatsApp     oferit su cumpartzimentu  de sa positzione in tempus reale…
Leave a comment

Send a Comment

S'indiritzu email tuo no at a èssere publicadu. Is campos pedidos sunt signados *